Zdravotná obuv – do práce aj pre boľavé nohy

Zdravotná obuv – do práce aj pre boľavé nohy

Kvalitné obutie nie je dôležité iba pre tých, ktorí trpia ochorením nôh. Zaručene pomáha aj pri prevencii. Poradíme vám, ako sa vyznať v ortopedickej obuvi, kedy je čas na to, aby ste sa prezuli a podľa čoho by ste si mali vybrať.

 

Obuv je dnes v mnohých smeroch vnímaná ako módny doplnok. Jej prínos je však oveľa dôležitejší, najmä čo sa týka nášho zdravia. Nosenie zlých alebo neprispôsobivých topánok môže spôsobiť kurie oká, infekcie alebo bolesti kĺbov. Neskôr prídu na rad aj závažnejšie problémy, ktoré vedú k dlhodobej bolesti či znetvoreniu nôh.

 

Správne zvolená obuv dokáže spomínaným neduhom zabrániť. Oveľa dôležitejšiu úlohu plní v práci, kde väčšina ľudí trávi podstatnú časť dňa. Preto je kľúčové zvoliť dobrú zdravotnú obuv, ktorá neohrozí vaše nohy, bude pohodlná a prospešná pre vaše chodidlá. Ocenia ju najmä zdravotníci, ľudia v kancelárii či ľahko manuálne pracujúci.

Nie je obuv ako obuv

Keď vidíte v obchode označenie “ortopedická”, to ešte neznamená, že každý konkrétny kus zaručuje rovnakú kvalitu a výhody. Za ortopedické považujeme topánky, resp. obuv, ktorá podporuje či vyhovuje mechanike a štruktúre chodidla, členkov a zvyšku nôh.

 

Táto obuv je špeciálne navrhnutá tak, aby vyhovovala konkrétnemu zdravotnému stavu. Má množstvo medicínsky prospešných funkcií a vlastností, ktoré ju odlišujú od každodennej obuvi.

 

Hlavným kritériom je pevnosť, silná podrážka a medzipodrážka, ktorá pomáha pri zdravej chôdzi. Mala by byť zaoblená a nemala by sa ľahko ohýbať. Samotná ortopedická obuv je k dispozícii v rôznych veľkostiach a šírkach. To zaisťuje správne prispôsobenie pre rozličné tvary nôh.

Kedy by ste sa mali prezuť

Zdravotnú obuv by ste mali vyhľadať vtedy, keď trpíte ochorením dolných končatín alebo ich zmenami, ktoré vám neumožňujú nosiť konfekčné možnosti. Spozornieť by ste mali už v začiatkoch. Ranné príznaky pálenia chodidiel, pocitov chladu, únavy či opuchov sú signálmi, že by ste sa mali prezuť. Predtým sa však treba poradiť s lekárom.

 

Ortopedická obuv je vhodná aj ako prevencia proti rôznym ochoreniam nôh. Jej účinky najviac ocenia ľudia, ktorí sú na nohách celé dni. V ponuke môžete nájsť dámsku, pánsku, detskú a zdravotnú obuv vhodnú pre diabetikov.

Ako si správne vybrať

Pre nohy je veľmi dôležitá ergonómia. Ortopedická obuv by sa mala ohýbať v rovnakej časti, v akej sa ohýba chodidlo. Okrem pružnej špičky je podstatný aj priestor pre prsty. Potrebujú svoj komfort, čo zaistí správny strih. Mal by kopírovať tvar nohy, vďaka čomu zaručí prevenciu proti otlakom.

 

Zdravotná obuv vám musí perfektne sedieť. Správna dĺžka a šírka sú v tomto prípade kľúčové. Ideálne je, keď majú prsty a päty od okraja topánky pár milimetrový priestor. Podpätok by nemal presahovať 4 cm, aby podporil správne držanie tela.

 

Svoj význam má aj materiál. Zdravotná obuv musí dýchať. Preto je najlepšie zvoliť syntetiku alebo textil. Ak sa zdravotnícke šľapky, sandále či inú obuv v tejto kategórii chystáte nosiť celý deň, skvelým bonusom bude antibakteriálna úprava. Samozrejmosťou by mala byť tiež protišmyková podrážka.