Vybavte svojich zváračov kvalitným oblečením

Vybavte svojich zváračov kvalitným oblečením

Povolanie zvárač nepatrí práve k najbezpečnejším. Na trhu však existuje mnoho možností ochrany. Poradíme, ako vybrať kvalitné a hlavne bezpečné zváračské vybavenie. Pridáme tipy, na čo si dať pozor a ako správne kúpiť to najpodstatnejšie – zváračskú kuklu.

Výber správneho zváračského odevu a bezpečného vybavenia je dôležitý z viacerých dôvodov. Ušetrí vás pred vážnymi popáleninami a vystavením UV žiareniu, ktoré negatívne vplýva na kožu a zrak. Pred výberom musíte brať do úvahy viacero špecifikácií a vlastností. V prípade zváračskej kukly je ideálna prítomnosť viacerých oblúkových senzorov, samostmievanie a niekoľko rôznych fólií, ktoré ponúknu rozdielne nastavenie odtieňov žiarenia.

Ochrana pred žiarením a optimálna viditeľnosť sú v tomto prípade kľúčové. Pri zváračskej kukle to však nekončí. Dôležité je aj samotné zváračské vybavenie a ďalšie časti oblečenia. Nevyhnutné sú dlhé rukávy, ktoré ochránia pokožku pred prskajúcimi iskrami.

Kvalitné zváračské oblečenie stojí na materiáloch. Najhoršou možnosťou je syntetika, ktorú môžete jednoducho roztaviť a spôsobiť si popáleniny kože. Iskrami môžete poškodiť aj bavlnu, ktorá však bude len tlieť a dá sa rýchlo uhasiť. Popáleniny vám v tomto prípade nehrozia až tak, ako pri syntetických vláknach. Ak sa chcete pri zváraní chrániť, zvážte niektoré z bezpečných kusov oblečenia či vybavenia, ktoré je k dispozícii.

Zváračské zástery a bundy

Pre zváračské bundy je typická vyššia hmotnosť. Vo väčšine prípadov sú vyrobené z kože. Ponúkajú maximálnu úroveň ochrany, ale nie sú najlepšou voľbou pri zváraní v teplejšom prostredí. V ňom vám pomôžu zváračské zástery. Môžete sa v nich voľne pohybovať a neobmedzujú ani vaše ruky.

Zároveň však poskytujú dostatočnú úroveň ochrany pred nebezpečnými účinkami zvárania. Zváračské zástery sú vyrobené z kože. Môžete však nájsť aj bavlnené alternatívy, vhodné pre ľahšie práce alebo TIG zváranie. Zváračské zástery sú oproti koženej bunde tiež vzdušnejšie.

Zváračské rukavice a obuv

Ak máte na sebe zváračskú zásteru, musíte chrániť svoje ruky. Najmä v prípade, keď prikladáte elektródu na miesto zvaru. Zváračské rukavice môžu poskytovať ochranu celých rúk preto, že sú dlhšie než akékoľvek iné, bežne používané rukavice. Vďaka svojmu prepracovanému spracovaniu nielen chránia celé ruky, ale podporujú tiež zdravie vašich zápästí.

Pri zváraní sa často spájajú ťažké konštrukcie či iné kovové predmety. Robustná obuv s oceľovou špičkou vám môže ušetriť obrovskú bolesť v prípade, že niečo spadne a zasiahne vašu nohu. Okrem ochrany pred pádom môže hrubá a pracovná obuv zabezpečiť vaše nohy pred iskrami a teplom.

Kľúčový je aj výber zváračskej kukly

Na zdraví sa nevyplatí šetriť. V prípade zváračského vybavenia to platí dvojnásobne. Lacnejšia zváračská kukla môže spôsobiť vážne zranenia. Ich následky potom ohrozia vašu práca v krátkodobom alebo dlhodobom horizonte.

Nekvalitnú a zdravie ohrozujúcu zváračskú kuklu spoznáte podľa viacerých znakov. Ak je príliš ťažká, bude unavovať váš krk. Rozhodujúce je v tomto prípade aj dostatočné množstvo stmievačov a fólií. V opačnom prípade ohrozujete váš zrak. Lacné a menej kvalitné kukly nedokážu dostatočne stmaviť ani svetlo žiarovky. Pri výbere je však dôležité zvážiť aj rozsah vašich prác, množstvo času, ktorý strávite s helmou na hlave a to, koľko chcete investovať.

Ideálna hmotnosť zváračskej kukly je zhruba pol kila. Kvalitnejšie modely ponúkajú aj automatické tienenie a najlepšie z nich majú štyri snímače. S ich použitím máte istotu, že zachytia každý záblesk z rôznych uhlov. Pri bežných zvaroch vám však postačí aj kukla s dvoma snímačmi.

Profesionálnym zváračom kryje chrbát Abtex

e-shope Abtexu nájdete bohatý výber príslušenstva pre zváračov. K dispozícii sú kompletné súpravy, zváračské zástery, bezpečné montérky, kamaše a bundy. Abtex ponúka zváračom plný servis, ktorý zahŕňa aj príslušenstvo, ako zváračské kukly a okuliare.

Samozrejmosťou je rýchle dodanie a môžete získať aj dopravu zdarma. V prípade, že uprednostňujete nákupy v kamennej predajni, Abtex nájdete na Rastislavovej 68 v Košiciach.