Pracujete v exteriéri? Tieto veci v lete nezanedbajte

Pracujete v exteriéri? Tieto veci v lete nezanedbajte

 

Pitný režim je základ

Čo jednoznačne netreba opomínať, je dôležitosť pravidelného pitia vody počas teplých letných dní. O hydratáciu tela by ste sa mali v čase horúčav starať tak, že denne prijmete približne 3 a viac litrov tekutín. Najlepšou voľbou je čistá voda, prípadne minerálka. Pri pití sa ale snažte čo najviac vyhýbať sladeným nápojom. O dostatok tekutín sa môžete postarať aj konzumáciou tých správnych potravín, predovšetkým ovocia a zeleniny. Najviac vody telu dodajú napríklad červené melóny, grapefruity, uhorky alebo zeler. Voľba ľahkého jedla najviac pomáha proti prehrievaniu tela.

Nezabúdajte na ochladzovanie sa

Nestačí iba napĺňať svoje telo vodou, ale takisto ho aj pravidelne obmývať. Najúčinnejším spôsobom ochladzovania sa, je studená sprcha, no tá nie je k dispozícii pri každom type práce. Ak tomu tak nie je, dá sa sprchovanie nahradiť vlhčenými obrúskami alebo studenými obkladmi, ktoré môžu teplotu kože výrazne znížiť. Majte poruke aj rozprašovač vody, ktorý udržiavajte v chlade.

Tmavé farby nechajte doma

Ako je všeobecne známe, tmavé farby pohlcujú viac tepla ako tie svetlé. Ak sa nechcete zapotiť, mali by ste sa ich noseniu na slnku vyhnúť. Čím bude Váš pracovný odev svetlejší, tým menšiu horúčavu pocítite. Ukáže sa na ňom možno viac prachu a nečistôt a budete ho musieť čistiť častejšie, no to je len malá daň za vyhnutie sa pôsobeniu spaľujúceho slnka.

Stavte na správny materiál

Aby ste zo svojho vlastného tela nevytvárali skleník, je dôležité dbať na to, aké látky na seba nahodíte. Zaručene sa treba vyhnúť syntetickým vláknam, medzi ktoré patria napríklad polyester alebo polyamid, známy aj ako silon. Prírodné materiály sú stávky na istotu, avšak aj z tých treba starostlivo vyberať. Neodporúča sa vychádzať na slnko v oblečení vyrobenom z vlny. Tou pravou látkou do letných horúčav je bavlna, ktorej vzdušnosť a absorpčné schopnosti by ste mali zužitkovať v každom kuse svojho odevu. Takisto je dobré obliecť sa do ľanu. Ten sa rovnako ako bavlna pýši vzdušnosťou, je odolný voči prachu a každého pracovníka poteší informácia, že ľan nevytvára statickú elektrinu, čím vaše telo dokáže pri práci aj účinne chrániť.

Trávte v tieni každú voľnú chvíľu

Byť po celú pracovnú dobu iba na slnku je nemožné a pre ľudské zdravie mimoriadne škodlivé. Nech sa chránite akokoľvek dobre, slnko by sa na vás podpísalo, a to v podobe úpalu, únavy alebo vysokých telesných teplôt. Pri práci vonku sa z času na čas treba schovať pred slnkom, na čo sa odporúča používať na pracovisku slnečníky alebo altánky. Jednou z povinností zamestnávateľa je práve starosť o prístrešok pre svojich zamestnancov, do ktorého by sa mali uchyľovať a vyvarovať sa tak rôznym zdravotným rizikám z horúčav.

 

S vysokými teplotami sa pri práci v exteriéri vysporadúva ťažko, no pri starostlivom prístupe a pravidelnej prevencii nemusí byť práca na slnku až taká ubíjajúca. Predíďte zdravotným rizikám a nástrahám horúčavy vďaka osvedčeným spôsobom, ktoré sa na vašej efektivite pri práci vonku pozitívne podpíšu.