Pracovné oblečenie v zime – oblečte sa teplo a bezpečne

Pracovné oblečenie v zime – oblečte sa teplo a bezpečne

Či je leto alebo zima, pracovať sa musí. Kľúčom k pohode je vhodné pracovné oblečenie. Ak sa oblečiete málo, bude vám zima. Ak veľa, spotíte sa, čo spôsobí chlad a každá chyba môže prerásť v zdravotné problémy. Poradíme vám, ako by ste sa mali do práce navrstviť a akým materiálom sa treba vyhnúť.

Teplota na pracovisku v zime nemusí byť príjemná. Obzvlášť vtedy, keď pracujete vonku. Náš organizmus je náchylný na choroby či dokonca zranenia, ktoré môžu spôsobiť omrzliny. Veľmi dôležité je v tomto prípade vhodné pracovné oblečenie. Mali by ste sa udržiavať v teple, dostatočne jesť a zostať v pohybe, ktorý vás tiež zahrieva.

Kľúčom k vhodnému a bezpečnému oblečeniu v zime je vrstvenie. Je však nutné vedieť, z čoho by jednotlivé vrstvy mali pozostávať. Váš pracovný úbor by mal byť predovšetkým teplý a pohyblivý, aby vám nebránil vo výkone práce.

Vyhnite sa bavlne

Pri práci vonku je oblečenie najdôležitejším aspektom na udržanie tepla. Mali by ste sa obliecť do viacerých vrstiev. Tie vám umožnia prispôsobiť svoj zimný pracovný odev počas dňa, kedy sa menia vaše aktivity. Ak ste oblečení priveľmi teplo, vaše telo sa počas väčších aktivít môže zapotiť. Keď sa pracovné tempo zmení, pot ochladne a začne vám byť zima.

Ak sa počas vašej práce veľmi potíte, mali by ste z oblečenia ubrať a dôležitá je samozrejme aj hydratácia. Keď sa vaša aktivita zníži, nezabudnite vrstvy oblečenia naopak pridať. Pracovný odev by mal byť vyrobený z textílií, ktoré si zachovávajú teplo. Najhorším riešením je bavlna. Keď sa namočí alebo navlhne, začne z tela odvádzať teplo a bude vám zima.

Systém vrstvenia

Pre komfortnú prácu v zime, ktorá neohrozuje vaše zdravie, by mal byť systém vrstvenia použitý na nohaviceponožkyčiapkyrukavicebundy a zimnú pracovnú obuv.

  • Prvá vrstva je v bezprostrednom kontakte s pokožkou. Aby sa zabránilo ochladeniu kvôli potu, táto vrstva by mala odstraňovať vlhkosť a prenášať ju na ďalšiu. Konkrétnym odporúčaním sú syntetické látky, nie bavlna.
  • Druhá vrstva je v úlohe ľahkej izolácie. Skvele sa do nej hodí napríklad tenký vlnený sveter.
  • Tretia vrstva je určená na zachytávanie tepla. Výbornou voľbou je hrubšie rúno alebo hrubší vlnený sveter.
  • Štvrtá vrstva zabezpečuje odolnosť voči vetru. Mala by byť nepriepustná. Chráni vaše telo pred rôznymi poveternostnými podmienkami, od vetra až po dážď alebo jemný sneh.

Zimná pracovná obuv a pohyblivosť

Zimné pracovné oblečenie by malo okrem ochrany pred chladom, poskytovať aj pohyblivosť. V práci sa potrebujete hýbať a v prípade, že vás oblečenie obmedzuje, môžete prísť k zraneniu. Do chladných podmienok sa hodia aj dvoje páry ponožiek. Jedny tenké, ktoré odvádzajú vlhkosť a jedny hrubé, vlnené, ktoré zachovajú vaše nohy v teple.

 

Dôležitá je aj veľkosť zimnej pracovnej obuvi. Vzhľadom na hrubšie ponožky by mali byť vaše topánky dostatočne veľké. Vyhnite sa tesným kúskom, ktoré by mohli brániť krvnému obehu a vašej pohyblivosti.