Materiály pri pracovnom oblečení – ktoré sú najvhodnejšie?

Materiály pri pracovnom oblečení – ktoré sú najvhodnejšie?

Kľúčovým aspektom pri výbere pracovného oblečenia sú materiály. Každý z nich má svoje opodstatnenie a pre rozdielny typ profesie vyhovuje niečo iné. Poradíme, aké materiály by ste sa mali zvoliť. Vyzdvihneme výhody, nevýhody a hlavne funkčnosť jednotlivých možností. V závere vám prezradíme, ako rozoznať kvalitné pracovné oblečenie, ktoré splní každé vaše kritérium.

 Vhodnosť a bezpečnosť pracovného odevu je do značnej miery určená materiálom a tkaninami, z ktorých je vyrobený. Môže sa zdať, že väčšia časť pracovného oblečenia je z hľadiska materiálu veľmi podobná. Existujú tu však určité technické rozdiely. Mali by ste o nich vedieť v prípade, že chcete oblečenie, ktoré vás ochráni a vydrží čo najdlhšie.

Okrem toho je dôležité si uvedomiť, že odlišné pracovné prostredia a miesta, vyžadujú rôzne druhy pracovných odevov. Napríklad, keď niekto pracuje na ropnej plošine, potrebuje mať na sebe materiály, ktoré dobre odolávajú ohňu. Ľudia, ktorí pracujú v lese, by mali mať pracovné oblečenie prispôsobené počasiu. Najmä v zime sú nutné materiály, ktoré dobre zvládajú chlad a vlhkosť.

Každý materiál má svoje opodstatnenie

Väčšina textílií, používaných v pracovných odevoch, je zmesou niekoľkých materiálov alebo vlákien, ktoré poskytujú komfort a trvanlivosť. Veľmi bežné sú v tomto segmente polyamidové vlákna, známe aj ako nylon.

 Sú veľmi pevné a majú vysokú pružnosť. To im zaisťuje vysokú odolnosť a trvanlivosť. Ich nevýhodou však je, že sa sušia oveľa pomalšie než iné materiály. Preto sa používajú ako zmes s inými tkaninami. Často ide napríklad o kombináciu s bavlnou alebo dokonca kožou.

Veľmi obľúbený vďaka svojim vlastnostiam je polyester. Vyznačuje sa nízkou hmotnosťou. Je odolný, pružný, veľmi rýchlo schne a opotrebúva sa pomaly. Nedeformuje sa ani počas častejšieho prania, pričom výborne odoláva slnečnému žiareniu. Nie je však veľmi mäkký a pohodlný, preto sa často používa spolu s bavlnou.

Svoje opodstatnenie majú pri pracovných odevoch aj prírodné vlákna. Pochádzajú z prírodných polymérov, ako napríklad bavlna, vlna či páperie, pričom poskytujú komfort a teplé vlastnosti. Ide o veľmi dobrý variant do chladnejšieho prostredia. Tieto vlákna však nemajú silu a trvanlivosť syntetických alternatív, preto sú často kombinované s iným materiálom.

Pre ľahké a priedušné pracovné odevy sa stala veľmi obľúbenou polybavlna. Spája v sebe vlastnosti polyesteru a bavlny. Okrem nízkej hmotnosti je odolná a dostatočne pohodlná. Existujú však aj špeciálne materiály, ktoré sa používajú pri špecifických druhoch prác. Výsledkom toho je pracovné oblečenie z keramických, uhlíkových či dokonca hliníkových vlákien.

Kritériá kvality pracovných odevov

 Ak chcete zistiť, či je pracovné oblečenie, o ktoré máte záujem, kvalitné, treba pozerať na niekoľko aspektov. Ako prvé vidíte farebnosť, teda veličinu, ktorá udáva, ako dlho zostane vaša modrá košeľa vo farbe, v akej ste ju kúpili. Dlhodobo stály dizajn zabezpečí iba kvalitný proces sfarbenia. V prípade praktických vlastností je veľmi dôležitá pevnosť pracovného oblečenia. Určujú ju použité textílie, ktoré sme si rozobrali vyššie.

Vzhľadom na to, že pracovné odevy sú často prané, nemali by sa zrážať, resp. zmršťovať. Kvalitná tkanina je predzmrštená od výroby, takže nemení svoju veľkosť ani tvar. Podceňovaným kritériom by nemalo byť ani pohodlie. Použité materiály, umiestnenie švov, úroveň odolnosti látky a ostatné aspekty prispievajú k tomu, aby ste sa v pracovnom oblečení cítili dobre počas celého dňa. Ak hľadáte naozaj kvalitné pracovné odevy, v našom e-shope si určite vyberiete.