Lacné vs. kvalitné pracovné odevy

Lacné vs. kvalitné pracovné odevy

Móda je cyklická. V pravidelných časových horizontoch sa vracajú známe prvky ktoré sú pozmenené, vylepšené, či nejako inak upravené. To čo sa nosilo kedysi, sa s istotou raz v nejakej podobe vráti do našich šatníkov späť.

Úplne inak to však vyzerá v oblasti pracovných odevov. Segment odievania industriálnej sféry sa neustále vyvíja. Či už ide o nové materiály, zaujímavé strihové a farebné prevedenie, či prispôsobovanie sa stále prísnejším normám v oblasti BOZP. Časy kedy všetci robotníci nosili zelené či modré nohavice do pása so sťahovaním na bavlnenú šnúrku sú už našťastie, dávno za nami. V posledných rokoch sa do popredia dostávajú hlavne Hi-Visibility odevy, teda odevy vysoko viditeľné, kedy už nie len cestári, či železničiari „svietia“ z diaľky pri práci. Hi-Vis odevy už bežne uvidíte aj u stavbárov, skladníkov a u mnohých iných profesií. Víziou pre najbližšie roky v oblasti pracovných odevov je stav, kedy každý zamestnanec pracujúci vonku či v sklade, bude oblečený v Hi-Vis odevoch.

Aj prístup samotných užívateľov pracovných odevov sa v posledných rokoch zmenil. V minulosti sa nepozastavovali nad kvalitou odevov, veď predsa všetci robotníci „fasovali“ to isté – blúzu, montérkové nohavice do pása prípadne s náprsenkou, vyhotovenie v 100% bavlne, gramáži 240 g/m2 a farbe modrej, či zelenej. Nikto neriešil ako v tých montérkach vyzerá. Prederavenie na exponovaných miestach po pár týždňoch užívania bolo „súčasťou normy“. Za posledné roky sa trend funkčných, kvalitných a v neposlednej rade už aj „fashion“ pracovných odevov pomaly dostáva od našich západných susedov aj k nám, na Slovensko. Aj napriek tomu, že pohľad na pracovné odevy u nás sa pozvoľna mení, stále sa objavuje dilema – kúpiť si lacné alebo kvalitné pracovné odevy?

Nebuďme zbytočnými optimistami a pomenujme veci pravým menom. Lacné nemôžu byť kvalitné. A tie pri ktorých sú použité nové inovatívne materiály, strihy a Hi-Vis prvky, zase nemôžu byť lacné.

 

Zvolenie základného materiálu je vždy vecou preferencií. Vybrať si 100% bavlnu ktorá síce skvelo dýcha, na druhej strane jej oderuvzdornosť a farebná stálosť je nižšia, aleb

o zvoliť zmesový materiál, ktorý naopak vydrží viac cyklov prania bez zmeny farby, ale v lete zamestnanci pocítia nevýhodu prímesi polyesteru? Je to večná dilema, ale ako už bolo spomenuté, je to naozaj iba vecou preferencie kupujúceho. Čo už rozhoduje, je gramáž zvoleného materiálu. Čím je gramáž vyššia, tým je materiál odolnejší a odev z neho vyhotovený vydrží pochopiteľne viac. Taký materiál ale aj menej dýcha a je v ňom teplejšie, hlavne v lete. So stúpajúcou gramážou pochopiteľne rastie aj cena základného materiálu.

Skvelou prímesou v materiáloch je spandex alebo ak chcete – elastan. Ten Vám zabezpečí, že materiál sa bude „hýbať“ s Vami. ( keď si napr. čupnete) Materiál so spandexom je pochopiteľne opäť o niečo drahší. Ak však máte profesiu v ktorej ste neustále v pohybe, často čupíte a kľačíte, po vyskúšaní elastických pracovných odevov už nebudete chcieť iné.

Keď raz vyskúšate kvalitné pracovné odevy, už sa nebudete vedieť vrátiť k tým lacným. Vydržia Vám vyššiu záťaž, viac pracích cyklov, a teda aj dlhšiu dobu.

Nie ste zamestnávateľ, ale robíte sám na seba? O to lepší dôvod, prečo ísť po kvalite a nie po cene. Veď komu už máte dopriať, ak nie sebe?